Lounais-Suomen luonnosta liiketoimintaa

Vaikka 37-vuotiasta Petri Koivistoa ei tuhlaajapojaksi voi kutsua, palasi hänkin maailman ääristä takaisin kotikonnuilleen Lounais-Suomeen. Eurasta Petri löysi paitsi edellytykset yritystoiminnalle myös puolison.

Australia ja Uusi-Seelantikaan eivät vetäneet vertoja Lounais-Suomelle. Kahden ja puolen vuoden reissaamisen jälkeen veri veti Säkylästä kotoisin olevan Petri Koiviston takaisin kotiin.

”Vaikka koen olevani maailmankansalainen, on kotiseudussa jotain, mikä houkuttelee palaamaan takaisin yhä uudestaan”, Petri kertoo.

Ja paluu kyllä kannatti, sillä pian Petrin elämään astui myös euralainen Sari. Nykyään tämän avioparin elämää värittää paitsi yhteinen yritystoiminta myös arki pienen tytön vanhempina.

Ei Euraa parempaa

Suomen puhdas luonto on Koivistoille paitsi hyvinvoinnin myös toimeentulon lähde. Pariskunta osti savolaislähtöisen Yrttipajan liiketoiminnan vuonna 2015. Yritys viljelyttää ja kerää yrttejä luonnosta ja luomutiloilta ja valmistaa niistä erilaisia yrttitee- ja -maustesekoituksia.

Yrityksen kotipaikkana toimii Euran Kauttua, jossa sijaitsevat niin tuotantotilat kuin pieni tehtaanmyymäläkin. Lounaissuomalaisessa maalaismaisemassa Yrttipaja on elementissään.

”Satakuntaa ei suotta kutsuta Suomen ruokakomeroksi. Täällä on vahvaa elintarvikealan osaamista ja runsaasti tuotantoa”, kertoo aiemmin rehutuotannon parissakin työskennellyt Petri.

Nykyään Yrttipaja on yksi Suomen suurimmista yrttitaloista. Kasvun ja menestyksen takana on vahva paikallinen tuki.

”Euran kunta tarjosi tukensa luomusertifioimalla omia metsiään, ja näin saamme ensi vuodeksi 300 hehtaaria keruualuetta lisää. Myös luonnonyrttien ja kuusenkerkkien keräämiseen on saatu apua paikallisilta”, Petri kiittelee.

Kaikki löytyy läheltä

Vaikka ympärillä on metsää ja maaseutumaisemaa, etäisyydet isoihin kaupunkeihin ovat lyhyet.

”Eurasta ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä keskustasta löytää kaikki tarvittavat sirkushuvit. Toki on mukava, että halutessaan vaikkapa Poriin pääsee reilussa puolessa tunnissa”, Petri kertoo.

Puhdas luonto ja Pyhäjärven maisemat tekevät alueesta idyllisen paikan olla ja yrittää. Eniten Petri kuitenkin arvostaa yhteen hiileen puhaltamista ja yhteisöllisyyttä.

”Eurassa pienyrittäjiä on paljon ja verkostot ovat vahvat. Täällä alalla kuin alalla on hyvät mahdollisuudet menestyä, ja työnäkymät näyttävät nyt ja tulevaisuudessa positiivisilta.”

Haastattelu on tuotettu yhteistyössä Töihin tänne -kampanjan kanssa

Eurassa pienyrittäjiä on paljon ja verkostot ovat vahvat.