Euran yhteisöllisyys yllätti lapsiperheen

Euraan muutto toi Jaana Hemmingin elämään mielekkään ja vakituisen työpaikan, ihanan rivitalokodin ja välittävät naapurit. Lyhyiden välimatkojen ja sujuvan työmatkaliikenteen ansiosta ruuhkavuodet ovat tässä euralaisperheessä hieman vähemmän ruuhkaisia.

Vuonna 2016 Jaana Hemmingin lääkäriksi opiskeleva mies Olli muutti kesätöihin Euraan. Samaan aikaan Jaana työskenteli määräaikaisessa tehtävässä Kansallisarkistossa Helsingissä. Pariskunnan varsinainen koti taas sijaitsi Kuopiossa.

”Ollin kesätyöstä sai alkunsa ajatus siitä, että ehkä voisimme Ollin opintojen päätyttyä muuttaa Euraan. Suunta oli looginen, sillä suuri osa sukulaisistamme ja ystävistämme asuu Länsi-Suomessa”, Jaana, 35, kertoo. 
Opintojen päätyttyä Olli sai lääkärin pestin Eurasta, mikä tarkoitti sitä, että suunniteltu muutto Länsi-Suomeen toteutui. Jaanan oli helppo muuttaa miehensä työn perässä, sillä määräaikainen pesti Kansallisarkistossa oli jo päättynyt. 

”Kun muuttokuormamme lähti Kuopiosta, minua hieman hirvitti. Muistan pohtineeni, että mitäköhän tästä oikein tulee. Euraan on kuitenkin ollut helppo tulla, ja muuttokin sujui vaivattomasti.”

Yhteisöllistä naapuruutta

Jaana ja Olli saivat Eurassa häkellyttävän lämpimän vastaanoton. Naapurit tulivat juttelemaan ja toivottamaan tervetulleiksi, ja yksi heistä vei Jaanan ostoksille läheiselle Säkylän torille. 
Naapureista on ollut iloa ja apua perheen arjessa myöhemminkin – etenkin sen jälkeen, kun perheeseen syntyi nyt vuoden ikäinen Lenni. 
”Asumme tilavassa rivitaloasunnossa. Jos emme joskus ole ehtineet leikata takapihan nurmikkoa tai haravoida lehtiä, on joku naapuri saattanut hoitaa homman pyytämättä. Kuulumisia vaihdamme päivittäin”, Jaana kertoo kiitollisena.

Jaana perheineen on viettänyt enemmän aikaa myös sukulaisten kanssa nyt, kun välimatka heidän luokseen on lyhyempi.
”Lenni on saanut tutustua isovanhempiinsa kunnolla. Euraan muuton jälkeen olemme viettäneet enemmän aikaa yhdessä myös oman, pienen perheemme kesken.” 

Sujuva työmatkaliikenne

Jaana palasi äitiyslomalta työelämään, kun hän sai vakituisen työpaikan Rauman kaupungin asianhallintasihteerinä. Uusi työ on harppaus uralla eteenpäin.

”On hienoa, että saan työssäni osallistua kehittämiseen ja ottaa reilusti vastuuta. Vakituinen työ tuo turvaa ja tuntuu hurjan hyvältä monen määräaikaisen työsuhteen jälkeen”, Jaana iloitsee. 
Paljon työn takia reissannut nainen on tyytyväinen myös siitä, että uusi työ löytyi läheltä kotia. Lennin synnyttyä hän ei olisi enää ollut valmis reissaamaan työn perässä ympäri Suomen. Nyt Jaanan työmatka Eurasta Raumalle taittuu reilussa puolessa tunnissa.

”Euran ja Rauman välinen tie sai uuden päällysteen viime kesänä, joten sitä on hyvä ajaa. Ruuhkista ei tarvitse huolehtia samalla tavalla kuin suuremmissa kaupungeissa. Työmatka sujuu tosi joutuisasti.”

Lounais-Suomi täynnä mahdollisuuksia

Jaana, Olli ja Lenni ovat kotiutuneet Euraan, jonka vakaa ja rauhallinen ilmapiiri sopii lapsiperheelle hyvin. Eurassa asuessaan perhe on huomannut, kuinka paljon erilaisia työ- ja asumismahdollisuuksia Lounais-Suomi tarjoaa. 

”Täällä välimatkat ovat lyhyitä, joten työn ja kodin ei välttämättä tarvitse olla samassa kaupungissa. Kodin voi perustaa sille paikkakunnalle, mistä löytyy mieleinen koti, ja töissä käydä siellä, mistä löytyy motivoiva työ”, Jaana sanoo.
Se lisää entisestään mahdollisuuksia järjestää elämä juuri itsensä näköiseksi – ja siihen Jaana kannustaa ihan jokaista.


Haastattelu on tuotettu yhteistyössä Töihin tänne -kampanjan kanssa

Jaana ja Olli saivat Eurassa häkellyttävän lämpimän vastaanoton.